Petua Mudah Bersalin Normal Sesuai Untuk Anak Pertama

Petua Mudah Bersalin Normal Sesuai Untuk Anak Pertama
Thursday, 17 January 2019 Kesihatan admin

Petua Mudah Bersalin – Bersalin boleh menjadi satu proses yang banyak membuat sesetengah wanita berasa takut. Terutamanya bagi orang muda atau ibu baru yang mahu melahirkan normal untuk anak pertama. Perkara-perkara yang sering diajar bahawa bersalin adalah menyakitkan dan penuh perjuangan hingga membuat nafas menjadi berat, ini membuat kebanyakan ibu-ibu muda yang menjadi gementar sewaktu masa bersalin sudah dekat.

petua mudah bersalin

Sebaiknya anda tidak boleh mendengar apa yang dikatakan oleh orang-orang begitu sahaja, kerana cara bersalin semua orang sememangnya berbeza. Oleh itu, dalam usaha bersalin yang mudah, ikuti beberapa petua mudah bersalin normal untuk anak pertama. Untuk selepas itu boleh juga jika anda masih berasa takut.

Petua Mudah Bersalin Normal

1. Jangan menjadi malas untuk bergerak

Jangan kerana anda hamil dan perut yang besar menghalang anda untuk malas bergerak. Jika ada yang mengatakan bahawa wanita hamil sepatutnya tidak bergerak banyak, ini adalah satu kesalahan besar. Seorang wanita yang mengandung mestilah aktif bergerak, kerana ia membantu memudahkan bayi di dalam perut itu pada kedudukan yang betul apabila bersalin kemudian, iaitu muka atau kepala akan menghadap punggung dan kedudukan ini yang betul. Jika kedudukan bayi sudah seperti itu, maka bersalin akan dengan mudah, cepat dan lancar.

2. Belajar tentang kehamilan

Petua mudah bersalin kedua adalah untuk mengetahui kehamilan anda. Ia sangat penting untuk mengetahui perbezaan jenis-jenis kehamilan yang anda mengalami. Belajar tentang proses kehamilan, seperti apa yang patut disediakan, bersalin dan lain-lain. Belajar lebih banyak akan membuat anda menjadi tidak tegang apabila berhadapan dengan masa bersalin yang semakin dekat. Sebaliknya anda akan berasa santai dan pada masa bersalin otot pinggul dan badan menjadi kendur menjadikan ia mudah untuk bayi dalam perut untuk keluar.

3. Membuat diri anda berasa selesa mungkin

petua mudah bersalin normal

Cuba untuk berjalan-jalan di persekitaran katil atau hospital pada masa mahu bersalin. Buat diri anda selesa mungkin, berfikir perkara-perkara yang menyeronokkan, buang semua fikiran yang negatif. Kerana fikiran lebih tegang, ia akan menjadikan hormone adrenalin akan keluar lebih banyak dan ini boleh membuat bersalin menjadi sukar disebabkan oleh otot-otot pelvik akan menjadi sengit, dan ia membuat bersalin menjadi sakit.

4. Belajar dan ingat-ingatlah cara bernafas

Petua mudah bersalin lain adalah untuk belajar bagaimana membetulkan cara pernafasan dalam masa bersalin. Selepas itu, latihanlah secara kerap sehingga masa bersalin tiba. Cuba untuk menyedut amat oksigen yang membuat lebih banyak oksigen masuk ke dalam badan. Ini boleh membantu sel-sel otot badan semakin kuat untuk bayi yang ada di dalam perut.

5. Kerap berjalan kaki

Petua mudah bersalin sebagaimana dijelaskan di atas, bahawa semasa mengandung tidak boleh malas, sebaliknya mestilah aktif bergerak. Salah satu cara mudah bersalin yang boleh dilakukan oleh wanita hamil yang telah memasuki bulan kesembilan di mana perut semakin besar adalah berjalan kaki yang lebih kerap. Dengan berjalan kaki, kedudukan bayi di dalam perut akan menjadi lebih mudah untuk mendekati punggung, di mana kedudukan yang sangat tepat untuk bersalin. Oleh itu, ambil masa anda untuk berjalan kaki setiap hari, sekurang-kurangnya 30 minit. Untuk berkembang anda boleh berehat sambil mendengar muzik. Memilih muzik klasik yang baik untuk bayi dalam perut anda juga. Kerana terdapat satu kajian yang dilakukan bahawa mendengar muzik klasik boleh membuat bayi dalam perut anda menjadi kanak-kanak yang pintar.

6. Cuba untuk diurut

Semasa mengandung, tidak bermakna anda tidak boleh menikmati urutan. Urutan boleh membuat badan menjadi tenang. Urutan daripada punggung hingga pubik boleh membuat badan menjadi tenang dan berehat. Dengan petua mudah bersalin menggunakan urutan ini, sudah tentu ia akan mewujudkan perasaan emosi yang tenang dan ia sangat berguna kepada proses bersalin yang mudah dan boleh mengurangkan kesakitan semasa bersalin.

7. Melakukan perkara-perkara yang disuka

Dengan melakukan perkara-perakara yang disuka, ia akan mengurangi rasa sakit pada masa bersalin. Cuba rilekskan diri sendiri dengan melakukan perkara yang anda suka, sebagai contoh, jika anda suka menonton filem-filem, cuba mainkan filem kegemaran anda. Dengan cara ini anda tidak terlalu fokus kepada rasa sakit apabila membuka proses bersalin. Petua mudah bersalin oleh alihan kesakitan adalah sangat membantu sekali di proses bersalin yang memang agak menegangkan.

8. Tahu dengan doktor dan jururawat anda

cara mudah bersalin

Salah satu cara mudah bersalin adalah untuk tahu doktor dan jururawat yang akan membantu anda bersalin. Rasa kepercayaan dengan doktor dan jururawat akan mengendalikan masa bersalin anda yang pastinya akan menyebabkan timbulnya rasa keselamatan dan akan lebih yakin untuk bersalin.

9. Penyedutan aromaterapi

Petua mudah bersalin lain adalah melalui penyedutan aromaterapi. Aromaterapi Lavender boleh menjadi pilihan yang baik, kerana lavender boleh menjadikan badan berasa santai, berasa tenang, menurunkan darah tinggi dan juga mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Dengan badan merasa santai, otot-otot pada badan anda akan mengendur dan memudahkan proses bersalin anda.

10. Makan makanan ringan

Apabila ingin menghadapi masa bersalin, sudah tentu akan diperlukan banyak tenaga yang dikeluarkan. Oleh itu, ia adalah sangat baik untuk anda makan makanan ringan yang mengandung karbohidrat, kerana dengan cara ini anda akan mendapat banyak kuasa, sehingga membuat ia mudah untuk melakukan pernafasan yang kuat untuk bayi mudah keluar dari dalam perut.

11. Melakukan senaman wanita hamil

Petua mudah bersalin lain adalah untuk melakukan senaman yang khas bagi wanita hamil. Terdapat banyak tutorial-tutorial melakukan senaman khas bagi wanita hamil di youtube, anda hanya perlu satu sambungan internet dan tablet sahaja. Dengan cara ini anda tidak perlu untuk menghabiskan bajet banyak dengan mengikuti kursus gimnastik, dan anda juga tidak perlu keluar dari rumah. Dengan melakukan senaman, ini boleh membantu meregangkan otot-otot pelvis dan membantu anda untuk bernafas kuat dan tetap. Oleh itu, rajin-rajinlah bersenam apabila mendekati proses bersalin.

Itulah beberapa petua mudah bersalin yang anda boleh lakukan semasa mendekati proses bersalin. Buang semua fikiran yang negatif, seperti bersalin adalah menyakitkan dan lain-lain. Jika anda rajin bergerak dan menjaga kesihatan diri dan bayi maka anda tidak perlu risau dengan proses bersalin. Dengan cara ini anda akan menjadi santai dan tenang.

Terdapat masih banyak lagi petua mudah bersalin normal untuk anak pertama yang lain. Tetapi kunci kepada segalanya yang anda perlu percaya bahawa anda boleh lulus bersalin dengan baik. Mencuba untuk sentiasa berfikiran positif. Menenangkan diri anda selesa mungkin, supaya semua otot-otot badan anda kendur dan tidak tegang supaya anda tidak akan merasa sakit semasa bersalin.