Petua Kuruskan Badan Semulajadi Dengan Cepat dan Sihat

Petua Kuruskan Badan Semulajadi Dengan Cepat dan Sihat
Sunday, 21 October 2018 Kesihatan admin

Petua Kuruskan Badan – Mungkin anda sudah sering mendengar petua kuruskan badan secara semulajadi. Adakah anda sudah mengetahui petua yang sesuai? Tidak semua orang mempunyai jawapan yang sama dengan petua yang telah dikongsi. Mungkin bagi sesetengah orang dengan cara yang ia punya sangat mujarab, tetapi bukan untuk sesetengah orang lain. Mengapa pula begitu? Ini disebabkan oleh hormon yang ada dalam setiap badan manusia berbeza terutama dari segi jumlah supaya setiap manusia mempunyai tindak balas berbeza terhadap rawatan. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mahu kuruskan badan tidak perlu bimbang. Dengan beberapa petua berikut, anda boleh mengurangkan berat badan berlebihan dari badan anda.

petua kuruskan badan

Bagi mereka yang telah mencuba pelbagai petua kuruskan badan seperti diet, namun tidak ada perubahan, jangan putus asa. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi apa yang anda perlu tahu sebelum anda memulakan program diet. Diet itu sendiri sememangnya bukan kelakuan yang salah tetapi semasa menjalani diet anda perlu tahu pemakanan yang fit dan sihat. Diet tidak bermakna tidak makan sekali tetapi hanya menyimpan corak makan menjadi yang lebih tetap dengan tahap lebih seimbang dengan badan. Sila baca juga petua kempiskan perut buncit. Sebagai tambahan kepada diet, masih terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan berat badan:

Petua Kuruskan Badan

1. Perhatikan pola makan

Petua kuruskan badan pertama adalah untuk memberi perhatian kepada diet anda. Adakah anda makan pada waktu atau dalam masa yang sama? Mungkin masa ini anda kadang-kadang skip sarapan pagi, makan tengahari atau makan malam supaya berat badan boleh dikurangkan. Tetapi ternyata ia adalah jalan yang salah untuk mengurangkan berat badan. Dengan berbuat demikian, anda akan bertambah lapar pada masa makan sehingga anda sedar atau tidak mengambil sebarang makanan untuk berkhidmat kelaparan anda.

Satu kajian menyebut bahawa dengan melaksanakan corak pemakanan yang biasa ternyata boleh membantu dalam mengurangkan berat badan. Jadi, untuk kuruskan badan yang betul adalah mengekalkan corak pemakanan biasa memastikan tiap-tiap hari. Salah satu punca obesiti sistem metabolisme menurun disebabkan oleh badan yang sering teragak-agak kelaparan terutamanya apabila diet. Oleh itu, dengan mengamalkan pemakanan biasa sistem metabolisme anda akan kembali berfungsi dengan betul dan berat badan anda akan turun secara semula jadi.

2. Memberi perhatian kepada apa yang anda makan

Petua kuruskan badan yang kedua adalah untuk memberi perhatian kepada apa yang anda makan. Selain daripada mengekalkan corak pemakanan, apa yang anda makan juga patut diberi perhatian. Memang memakan junk food menjadi satu pengekalan bagi anda yang tidak dapat menikmati makanan yang sihat, terutamanya pada waktu makan tengahari. Pengambilan makanan yang sihat sentiasa digabungkan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari sememangnya menjadi penyelesaian terbaik. Di samping itu, elakkan pengambilan makanan yang mengandung kalori berlebihan seperti junk food. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengelakkan semua makanan yang mengandung kalori mengingat badan perlukan kalori untuk menjana tenaga. Hanya mengelakkan pengambilan makanan dengan aras tinggi kalori.

3. Menikmati waktu makan anda

Apa yang anda lakukan semasa makan? Berbual, bermain hape, membaca buku, atau menonton Televisyen? Mungkin tidak sedikit antara kamu yang melakukan beberapa perkara semasa makan. Oleh itu, petua kuruskan badan ketiga adalah menikmati waktu makan anda. Dengan melakukan aktiviti-aktiviti tersebut, secara sedar atau tidak, anda akan makan makanan anda dalam masa yang singkat tanpa rasa. Ini akan membuat anda masih lapar jadi memilih makanan ringan sebagai alternatif. Ini akan mencipta diet ketat atau rawatan untuk penurunan berat badan anda akan gagal. Dari sekarang, apabila datang masa makan, nikmati makanan sebenar yang disajikan.

4. Minum air kosong yang cukup

Minum air kosong yang cukup memang telah menjadi satu cara menurunkan berat badan yang paling sering anda hadapi. Tetapi sememangnya benar jika dengan mengambil air dengan aras yang agak banyak mampu membantu anda dalam mengurangkan berat badan. Ia adalah apa yang membuatkan kuruskan badan yang keempat adalah cara untuk mengambil air putih secukup rasa. Perkataan “cukup” lebih digunakan kerana setiap individu mempunyai keperluan air yang berbeza. Dengan pengambilan air yang cukup ternyata boleh menghilangkan lemak yang terdapat di dalam badan.

5. Sukan secara teratur

Sukan boleh menjadi satu petua kuruskan badan yang akan dibincangkan. Sesungguhnya dengan melaksanakan sukan makan kalori berlebihan yang dikuburkan dalam bentuk lemak akan jatuh. Sukan adalah cara yang paling kuat untuk menghilangkan lemak di seluruh bahagian badan kerana semua bahagian badan akan aktif bergerak sambil bersenam. Salah satu perkara yang paling penting adalah untuk melakukan aktiviti ini secara tetap dan berterusan, bukan sahaja ketika dalam mood baik-baik saja.

Lakukan sukan ringan pada masa pertama dan kemudian meningkat sesuai masa. Jika anda melakukan sukan berat langsung, besar kecederaan akan berlaku mengingat badan anda tidak boleh laras. Perkara-perkara lain juga perlu sedar ialah anda perlu memilih satu sukan yang menyenangkan. Dengan melakukan sukan yang anda suka, anda akan menikmati sukan itu dengan tiada paksaan langsung.

6. Cukup rehat

Mungkin berbunyi bodoh jika rehat yang cukup dapat mengurangkan berat badan atau membuat kurus badan anda. Walau bagaimanapun, sesungguhnya itu adalah kes sehingga tidak hairan jika satu aktiviti ini telah dimasukkan dalam petua kuruskan badan. Pada masa tidur, badan akan membakar lemak yang terdapat di dalam badan sehingga badan anda penuh dengan peluh apabila bangun. Sesungguhnya, ini adalah cara menguruskan badan secara semulajadi oleh badan sendiri.

Di samping itu, tidur nampaknya boleh merangsang hormon leptin dan ghretin yang berkhidmat untuk merangsang dan menyekat selera makan dalam badan anda. Apabila anda sudah tidur maka jumlah hormon ghretin akan menghasilkan lebih banyak daripada hormon Leptin yang akan menyebabkan anda sentiasa lapar sehingga nafsu makan anda akan meningkat. Tetapi itu tidak bermakna semasa tidur lebih, anda tidak akan lapar tetapi anda selalu berasa perlu makanan ringan kerana anda tidak makan apa-apa. Itulah mengapa berehat atau tidur adalah sangat penting.

Beberapa petua kuruskan badan di atas memang mujarab untuk mengikis lemak yang telah dikebumikan dalam badan yang pasti menyebabkan melar badan anda. Dengan melakukan beberapa cara mengkuruskan badan di atas dengan kerap dan konsisten untuk sentiasa menjalankan cara di atas, berat badan anda akan mula turun. Ia mengambil masa yang tidak singkat, tetapi secara semulajadi yang sudah tentu akan menjadi lebih sihat untuk fizikal anda.