Petua Hilangkan Sakit Gigi Cepat Tanpa Ubat

Petua Hilangkan Sakit Gigi Cepat Tanpa Ubat
Wednesday, 16 January 2019 Kesihatan admin

Petua Hilangkan Sakit Gigi – Sakit gigi adalah sejenis penyakit yang tidak aneh lagi untuk kita. Tetapi sakit ini memberi kesan yang amat dan mengganggu aktiviti-aktiviti kita semasa kesakitan melanda, akan datang, atau berulang. Sama seperti sakit lain, sakit gigi juga mempunyai peringkat penyakit mula dari tahap rendah hingga tinggi. Jadi, dalam setiap tingkatannnya, sakit gigi memerlukan pengendalian yang berbeza.

petua hilangkan sakit gigi

Walau bagaimanapun terdapat pelbagai petua hilangkan sakit gigi yang boleh kita lakukan sendiri tanpa ubat. Sesuai untuk anda praktikal apabila sakit gigi menyerang secara tiba-tiba. Sebelum menjelaskan apa petua hilangkan sakit gigi, lebih baik kita belajar lebih dalam apa sebenarnya sakit gigi dan apa yang berlaku pada gigi yang sakit.

Apa sakit gigi menyerang bahagian gigi?

Sebenarnya sakit gigi yang bukanlah sakit yang menyerang gigi kita yang keras. Sakit gigi lebih berlaku kepada keradangan pada pulpa gigi yang merupakan bahagian penting pada gigi. Ia terdiri daripada tisu pulpa di sepanjang saraf-saraf dan saluran darah di mana bahagian-bahagian itu mempunyai sifat sensitif. Itulah yang membuatkan sakit gigi sering merasa sangat harrowing dan mengganggu aktiviti harian kita. Kerana serangan pada pulpa, kita perlu memberi perhatian kepada petua hilangkan sakit gigi yang benar. Atau sekurang-kurangnya boleh hilangkan sakit gigi sementara waktu supaya aktiviti kita tidak terganggu.

Punca sakit gigi

Penyakit yang menyerang kita pasti mempunyai puncanya. Mengapa sakit gigi boleh datang? Terdapat beberapa punca dan sebab-sebab mengapa sakit gigi menyerang kita. Punca ini boleh menjadi penanda bagi anda untuk amalkan petua hilangkan sakit gigi nanti. Atau boleh dikatakan, cari masalah utama dulu sebelum memutuskan isu ini.

Ini punca sakit gigi secara langsung berkaitan dengan aktiviti mulut kita:

1. Kehadiran nanah

Gigi yang radang biasanya akan membengkak. Ini adalah kerana kehadiran nanah yang terkumpul pada pangkal gigi. Jarang daripada kita menyedari ini kerana keradangan yang disebabkan kemunculan nanah disebabkan oleh jangkitan bakteria yang tidak kelihatan. Jangkitan bakteria kerap terjadi kerana kita tidak mencuci gigi anda dengan betul dan mengambil makanan atau minuman yang kotor.

2. Gigi retak

Adakah sesiapa di antara kamu yang mengalami gigi retak atau retak pada gigi anda? Jika ya, jangan terkejut jika gigi anda sakit selepas itu. Gigi retak berlaku pada bahagian gigi dalam, seperti geraham. Ini adalah kerana gigi geraham telah memainkan peranan penting dalam menghancurkan makanan. Gigi geraham menjadi gigi yang sering digunakan untuk mengunyah makanan.

3. Penurunan gusi

Bukan saja bengkak atau pembesaran gusi, punca terjadinya sakit gigi lain adalah penurunan gusi. Gusi dalam mulut kita boleh mengecut atau menurun apabila penyakit menyerang gusi. Salah satu daripada penyakit-penyakit yang menyerang gusi dan mencipta penurunan gusi adalah Peridonitis.

4. Gigi berlubang

Inilah sebabnya diajar untuk memberus gigi secara betul dan rutin dua kali dalam sehari seawal mungkin. Kerana jika kita tidak bersihkan gigi sejak zaman kanak-kanak dengan betul, kita berpotensi mempunyai gigi yang berlubang di mana gigi boleh menjadi pintu masuk bakteria dan menyebabkan jangkitan. Sisa makanan boleh masuk ke secara tidak sengaja di gigi yang berlubang. Sisa makanan boleh reput juga di dalam gigi.

5. Tampalan gigi pecah

Gigi yang berlubang dan telah diberi tampalan boleh rosak lagi dan menyebabkan sakit gigi. Apabila tampalan di gigi anda mula pecah, buru-buru untuk melawat doktor untuk membenarkan tampalan supaya tidak membuat pintu bakteria terbuka.

6. Gigi yang tumbuh sewenang-wenang

Punca sakit gigi lain ialah gigi yang tumbuh dengan sewenang-wenang. Kadang-kadang pertumbuhan gigi dalam mulut boleh keluar dari garisan dan membesar di tempat yang tidak sesuai. Ini mencetuskan gigi lain menjadi tercubit dan dipaksa untuk mengubah bentuk dan pendirian gusi. Kita akan merasa sakit di gigi bila ini terjadi.

Apa yang termasuk gejala sakit gigi?

Sebelum menjalani petua hilangkan sakit gigi, cuba untuk memastikan tanda-tanda bahawa anda alami terlebih dahulu. Apakah gejala-gejala termasuk dalam tahap sederhana yang boleh diubati sendiri, atau sudah berat dan memerlukan bantuan doktor. Gejala-gejala sakit gigi di semua tahap pada dasarnya adalah sama, tetapi ada juga berkaitan dengan penyakit-penyakit lain.

1. Terasa sakit di sekitar gigi dan rahang

Ini menjadi tanda-tanda utama dan paling biasa. Apabila sakit gigi, kita akan berasa sakit di gigi dan rahang. Rasa sakit ini mempunyai tahap kesakitan. Tahap kesakitan yang berkaitan dengan keterukan kesakitan yang dialami. Sakit kadang-kadang datang lebih kerap pada waktu malam apabila kita berehat yang membuat kita tidak boleh tidur.

2. Bengkak pada gusi

Selepas kesakitan datang, biasanya gusi akan membengkak atau terjadi bengkak pada gusi di sekitar gigi yang sakit. Tetapi purata apabila gejala-gejala bengkak telah datang, rasa sakit mula berkurang.

3. Sakit kepala

Sakit gigi yang merupakan keradangan dalam pulpa boleh mengenakan penyakit-penyakit lain. Salah satu penyakit lain yang menghantui adalah sakit kepala. Pulpa terdiri daripada rangkaian dan saraf yang berkaitan secara langsung kepada rangkaian dan saraf anggota badan lain, terutamanya kepala. Jadi, jika sakit gigi anda datang ke peringkat yang lebih teruk, maka kemudian boleh mengenakan sakit kepala juga.

Baca juga : Petua Hilangkan Sakit Kepala Dengan Cepat dan Paling Mujarab

4. Demam

Ia menjadi gejala paling teruk. Sakit gigi pada peringkat yang teruk ini dapat menjadikan kita mengalami demam. Badan kita akan melawan jangkitan dan proses keradangan dengan adanya demam.

Petua hilangkan sakit gigi

Petua hilangkan sakit gigi ini boleh anda lakukan sendiri di rumah. Pemulihan mengambil masa sehingga bila anda rasa tidak kuat menahan gejala-gejala sakit gigi, pergi ke doktor untuk mendapatkan pengendalian yang lebih tepat. Tetapi apabila anda merasa mendesak dan nak mencuba untuk menghilangkan sakit gigi seketika, cuba ikut petua hilangkan sakit gigi di bawah:

1. Berkumur dengan air suam yang bercampur garam

Petua hilangkan sakit gigi ini merupakan cara tradisional yang telah digunakan oleh nenek moyang kita dalam melegakan kesakitan termasuk ketika sakit gigi. Membuat campuran air suam dan garam dalam satu gelas, kemudian kumurlah gigi yang telah dibersihkan sehingga air dalam gelas habis.

2. Berus gigi

Apabila gigi mula berasa sakit, pergi kepada berus gigi. Bersihkan gigi dari kuman dan bakteria secepat mungkin untuk mengelakkan kesakitan yang lebih menyakitkan.

3. Kompres

Meletakkan kompresan air suam di pipi berjaya melegakan kesakitan apabila seorang sakit gigi. Ia boleh membuat kita lebih tenang dan tidak panik apabila seorang sakit gigi. Atau jika anda nak merasa kehangatan tahan lama, kompres dengan telur baru direbus.

4. Mengunyah bawang putih

Petua hilangkan sakit gigi lain adalah dengan mengunyah bawang putih. Bawang putih boleh membantu membunuh bakteria pada gigi.

5. Minum ubat penahan sakit

Ini adalah tahap terakhir yang boleh anda ambil sebelum pergi ke doktor. Terdapat banyak ubat penahan sakit gigi yang boleh didapati di farmasi atau gerai-gerai. Pilih ubat yang sesuai untuk anda supaya sakit anda boleh benar-benar reda dan hilang.

Itulah punca dan petua hilangkan sakit gigi tanpa ubat dengan cara tradisional. Anda perlu ingat adalah cara ini lebih sahaja remedi sementara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan di gigi. Bagi yang sakit lebih teruk, sila lawati doktor gigi.