Petua Hilangkan Parut Jerawat Dengan Cepat dan Paling Mujarab

Petua Hilangkan Parut Jerawat Dengan Cepat dan Paling Mujarab
Tuesday, 15 January 2019 Kesihatan admin

Petua Hilangkan Parut Jerawat – Salah satu masalah kulit yang sering dihadapi oleh kebanyakan orang ialah jerawat di muka. Jerawat pula yang membuat penampilan menjadi tidak sedap ditengok, terutamanya jika parut jerawat itu tidak hilang-hilang yang kadang-kadang boleh membuat pocked pada kulit muka. Jika sudah meninggalkan parut jerawat yang pocked, maka ia akan menjadi sukar untuk dirawat, dan perlu rawatan agak lama. Walau bagaimanapun, sudah tentu anda seharusnya tidak berputus asa kerana terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menyembuhkan parut jerawat.

petua hilangkan parut jerawat

Kekunci untuk mengatasi masalah parut jerawat adalah anda perlu bersabar kerana untuk menghilangkan parut jerawat tidak secara automatik cepat hilang. Ia mengambil masa agak lama. Pada postingan sebelumnya, saya telah membincang tentang petua hilangkan jerawat, berikut akan dibentangkan beberapa petua hilangkan parut dengan cepat dan paling mujarab.

Petua Hilangkan Parut Jerawat

1. Kerap basuh muka

Langkah pertama yang mesti dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat adalah untuk menjaga kulit wajah dengan cara membersih muka sekurang-kurangnya dua kali dalam sehari pada waktu pagi dan petang sebelum pergi ke katil. Sebaiknya anda memakai sabun muka yang sepadan dengan jenis kulit muka anda. Elakkan kerap perubahan sabun muka yang boleh membuat keadaan jerawat anda bertambah buruk.

Memang best bila mencuci muka, anda tidak terlalu lama dan keras menggosok-gosok muka, kerana ia akan menjadikan muka dengan jerawat semakin teruk, dan boleh meninggalkan kesan parut jerawat. Usaplah muka secara perlahan-lahan dan tidak dengan hanya dicuci dengan air bersih atau air suam.

2. Jerawat jangan disentuh dan dipicit

Salah satu yang menjadikan bekas jerawat di muka menjadi pocked kerana seringnya memicit jerawat. Hal ini dapat membuat trauma jerawat dan akan membawa masalah kompleks pada muka. Ia boleh jadi menjadi jerawat yang lebih banyak dan lebih parahnya menyebabkan kulit muka menjadi bolong-bolong. Sebaiknya jika ada jerawat, biarkan sahaja dan usahakan tidak memegang atau apalagi memicitnya. Sepenasaran Anda kepada jerawat anda, sebaiknya elak kebiasaan ini.

cara hilangkan parut jerawat

3. Hindari makanan manis

Petua hilangkan parut jerawat selanjutnya adalah dengan mengelakkan makanan manis. Mengapa perlu mengelakkan makanan manis? Dan apa mengena dengan parut jerawat? Boleh dikatakan bahawa parut jerawat itu seperti sebuah luka yang berkesan di muka. Untuk membuat parut jerawat cepat sembuh, memang sebaiknya hindari makanan manis kerana makanan yang manis boleh menghalang penyembuhan. Makanan yang mengandung gula boleh membuat pengeringan luka dan parut jerawat menjadi lebih panjang.

4. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

Agar parut jerawat cepat sembuh, perbanyaklah untuk memakan buah-buahan dan sayur-sayuran karena vitamin serta mineral sangat baik untuk badan dan kulit muka. Penyembuhan parut jerawat pun akan lebih cepat. Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya vitamin C ataupun yang memiliki tahap anti oksidan yang tinggi. Selain itu, buah-buahan dan sayur-sayuran juga sangat baik memiliki faedah untuk memandu keluar toksin dalam badan dan membantu untuk mencerahkan muka. Petua ini tentu sangatlah mudah meskipun mesti keluar kos berlebih. Anda hanya perlu perbanyak untuk memakan buah dan sayuran.

5. Makan makanan dengan kandungan protein

Makanan dengan kandungan kaya protein didapati dalam kacang dan ikan. Makanan mengandung protein boleh membantu membentuk tisu kulit baru dan hal ini memang bagus dalam penyembuhan parut jerawat. Oleh kerana itu, cobalah untuk mengambil makanan yang mengandung protein seperti tempeh, tauhu, badam, ikan, susu dan sebagainya dalam menu makanan anda.

6. Pengambilan vitamin E

Sudah diketahui bahawa vitamin E sangat baik untuk kulit muka. Oleh Kerana itu, jangan lupa untuk mengambil vitamin E. Anda boleh memakan vitamin E berbentuk tablet yang ramai dijual di farmasi. Vitamin E sangat baik untuk membantu menghilangkan parut jerawat di muka Anda.

7. Elakkan makan makanan goreng

Petua hilangkan parut jerawat yang mudah adalah dengan mengelakkan makan makanan goreng kerana makanan yang digoreng hanya akan menambah tahap minyak pada kulit muka sahaja. Ini akan menjadikan penyembuhan parut jerawat semakin panjang. Jerawat yang baru juga akan ramai bermunculan. Jadi, sekiranya makanlah makanan yang direbus atau dibakar selama dalam langkah penyembuhan parut jerawat.

8. Guna putih telur

Sebagai salah satu petua hilangkan parut jerawat yang dapat Anda lakukan adalah dengan menggunakan topeng putih telur pada muka. Cara hilangkan parut jerawat ini sudah ramai dilaksanakan oleh beberapa wanita. Memakai topeng putih telur yang dicampurkan dengan madu sangat berkesan untuk menghilangkan parut jerawat. Walau bagaimanapun, telur yang hendak digunakan adalah telur ayam kampung. Pakailah topeng muka alami ini paling tidak seminggu dua kali secara rutin dan parut jerawat pada muka Anda akan hilang secara beransur-ansur.

9. Guna limau nipis

Cara lainnya untuk membantu menghilangkan parut jerawat adalah dengan mengusapkan beberapa parut jerawat pada muka dengan perasan air limau nipis. Tunggu sekejap sampai merasakan kering dan kemudian lap dengan air bersih. Penggunaan perasan jeruk nipis ini jika kerap dilakukan boleh membantu menghilangkan parut jerawat di muka.

10. Guna hirisan tomato

Cara hilangkan parut jerawat lainnya adalah dengan melampirkan hirisan tomato di muka. Tomato mengandung vitamin C yang baik untuk muka. Menggunakan hirisan tomato pada muka tidak hanya membantu menghilangkan parut jerawat sahaja, tetapi juga dapat membantu menghilangkan bintik hitam pada muka. Selain itu, memakai hirisan tomato boleh membantu merehatkan kulit muka dan membuat kulit berasa segar.

petua hilangkan parut jerawat dengan cepat

11. Guna basuhan air beras

Jika Anda membasuh beras, air pertama bekas cuciannya jangan dilupuskan kerana ia boleh digunakan sebagai toner semula jadi untuk muka. Toner semula jadi yang terbuat daripada air beras boleh membantu menghilangkan bekas jerawat. Anda juga tak perlu membelanjakan wang lebih untuk membeli toner, hanya gunakan air cucian beras sahaja.

12. Guna topeng beras

Anda juga boleh mengambil faedah daripada beras tidak hanya pada basuhan air beras sahaja yang dijadikan toner tetapi beras juga boleh dijadikan topeng muka. Anda hanya perlu merendam beras sekitar 30 minit dan lepas itu tumbuk menjadi tepung sehingga sebati. Gunakan serbuk tersebut sebagai topeng muka Anda. Pakailah secara tetap seminggu dua kali dan parut jerawat di muka Anda boleh hilang secara perlahan-lahan.

13. Guna pencerah wajah

Jika muka sedang berjerawat memang sebaiknya mengelakkan sejenak untuk memakai alat kosmetik yang mengandng pencerah atau pemutih muka. Namun, tidak kira sama untuk parut jerawat. Memakai cream atau kosmetik yang mengandung pencerah atau pemutih muka boleh membantu menyamarkan parut jerawat dan jika kerap digunakan boleh menghilangkan parut jerawat. Oleh kerana itu, jika anda mahu memakai pencerah atau pemutih muka pastikan terlebih dahulu apakah ada jerawat pada muka Anda. Jika masih berjerawat sebaiknya untuk menunggu sehingga jerawat turun dahulu.

Baca Juga: Madu Penyubur Kandungan

Sila pilih salah satu petua hilangkan parut jerawat dengan cepat dan paling mujarab di atas. Pilih salah satu sahaja terlebih yang dianggap mudah dan sesuai dengan kulit muka anda. Jangan melakukan petua di atas semua sekali dalam satu-satu masa.