Petua Hilangkan Jerawat Degil Dengan Cepat dan Mujarab

Petua Hilangkan Jerawat Degil Dengan Cepat dan Mujarab
Sunday, 21 October 2018 Kesihatan admin

Petua Hilangkan Jerawat – Timbulnya jerawat tentu membuat tidak selesa bagi wanita serta lelaki. Akan tetapi, lelaki lebih cuek dan tidak menghiraukan timbulnya jerawat. Berbeza dengan wanita yang sangat perhatian menjaga kebersihan, kecantikan, serta keindahan tubuh. Jerawat akan membuat wanita menjadi minder, badmood, serta tidak percaya diri. Hal tersebut tidak perlu dirisaukan, kerana anda boleh mengikuti cara dan petua hilangkan jerawat tanpa kesan sampingan. Perlu diingat bahawa jerawat tidak serta-merta menghilang, melainkan butuh masa proses yang beransur-ansur.

petua hilangkan jerawat

Perhatikan kepada langkah-langkah dasar mengenai timbulnya jerawat. Anda mesti tahu terlebih dahulu diri sendiri sebelum melakukan tindakan selanjutnya seperti rawatan ataupun melakukan penjagaan. Pertama sekali lihat gaya hidup serta pola makan anda. Ada makanan tertentu yang membuat jerawat cepat berulang dan menyebabkan kulit wajah cepat berminyak, perhatikan juga gaya hidup anda misalnya sering memakai make up yang kurang sesuai di kulit muka anda, lalu ubat-ubatan yang anda konsumsi, serta melakukan perubatan secara medis. Keempat perkara tersebut mesti anda pahami terlebih dahulu, kerana diri anda sendiri yang tahu kekebalan tubuh serta mengenal tanda-tanda muka anda mudah berjerawat. Jika timbul tanda-tanda jerawat, tidak ada salahnya anda melakukan petua hilangkan jerawat secara semula jadi dengan menggunakan bahan-bahan herba.

Petua Hilangkan Jerawat

1. Daun betik

Olahan daun betik menjadi pes yang boleh digunakan sebagai topeng. Hal ini telah banyak dilakaukan serta digunakan di pelbagai salon kecantikan. Kerana daun betik banyak kandungan nutrien dan antioksidan yang boleh memberi kesan kepada kulit anda, termasuk sangat berkuasa menghilangkan jerawat. Cara hilangkan jerawat dengan topeng daun betik sangat mudah dibuat. Mula-mula ambil 5 keping daun betik (atau seperlunya sahaja) dan kemudian dijemur dan dikeringkan. Bila sudah kering, pukul-pukul dan campur dengan air hingga membentuk pes. Selepas pes sudah mengental, sapukan pada muka yang berjerawat kira-kira 10-15 minit. Basuh dengan air bersih. Kesan yang terasa tidak serta-merta, ia perlu mengambil masa 1 atau 2 minggu bila dilakukan secara teratur. Anda boleh membuat topeng daun betik pada malam hari bila otot-otot muka sedang santai

2. Aloe Vera

Aloe vera boleh mengurangkan keradangan pada jerawat. Penggunaan aloe vera bukan semata-mata untuk vitamin rambut yang mencegah kerontokan serta mempercantik rambut, ternyata kebergunaan pada aloe vera boleh membantu mengurangi keradangan serta ruam ruam merah di sekitar jerawat. Tidak hanya itu, kandungan dalam aloe vera boleh mengawal kadar lebihan minyak di muka. Kerana punca utama jerawat muncul adalah lebihan minyak. Cara hilangkan jerawat dengan aloe vera sudah diakui kegunaannya, sudah tentu dengan cara pemprosesan yang betul dan bersih. Proses membuatnya cukup mudah, jadikanlah aloe vera hingga menjadi gel dengan cara hiris daging lidah buaya (buang terlebih dahulu kulitnya). Setelah menjadi gel, sapukan pada muka dan tunggu hingga 40 menit dan kemudian bilas dengan air bersih. Adakan kegiatan ini secara teratur sekurang-kurangnya 2 kali dalam seminggu agar jerawat cepat teratasi dan tidak meninggalkan parut jerawat.

3. Timun

cara hilangkan jerawat

Petua hilangkan jerawat dengan timun sudah turun-temurun digunakan. Tidak perlu membeli topeng dengan  bahan timun di kedai-kedai, anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Sudah tentu timun yang anda gunakan masih segar, bukan di proses di kilang. Timun berfungsi sebagai anti-radang, ia sangat sesuai untuk merawat muka yang mula memerah dan memberi kesan keradangan. Cara membuatnya, timun di blend dan disesuaikan jumlahnya dengan kebutuhan, tanpa tambahan air. Kemudian oleskan dan jadikan topeng hingga menutupi muka. Diamkan hingga 1 jam dan kemduain bilas dengan air suam. Anda boleh lakukan dengan rutin hingga jerawat turun dan hilang.

4. Jus Limau Nipis dan Lemon

Gunakan jus limau nipis dan lemon sebagai pembersih muka. Diantara petua hilangkan jerawat dengan menggunakan bahan semula jadi, proses yang paling cepat penyembuhannya adalah menggunakan jus limau nipis dan lemon. Kerana pada air limau nipis dan lemon sangat kaya dengan kandungan vitamin C ini yang amat mujarab menghilangkan jerawat di muka yang timbul dan besar. Ambil faedah air dari perasannya.

Gunakan air tersebut untuk membasuh muka anda dari kotoran (sebelumnya cuci muka dengan sabun khusus kulit muka), oleskan dengan kapas dan ratakan ke seluruh kawasan muka terutama yang berjerawat. Jika anda menggunakan air lemon, anda boleh mendiamkannya hingga keesokan hari dan basuh dengan air bersih pada pagi harinya. Akan tetapi jika anda membuat jus limau nipis, oleskan hanya pada kawasan yang berjerawat sahaja dan biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Cara menghilangkan jerawat dengan menggunakan jus limau nipis dan lemon ini ada baiknya dilakukan setiap hari untuk mempercepat hilangnya jerawat dan penyembuhan parut jerawat.

5. Penyejatan Muka

Faedah daripada penyejatan muka ini termasuk untuk membuka liang-liang di bahagian muka agar pernafasan kulit muka tersirkulasi dengan baik. Wap tersebut akan membantu menyingkirkan bakteria, minyak dan kotoran yang terperangkap di dalam liang jerawat hingga jerawat mudah diselesaikan.

Anda boleh melakukan penyejatan muka ini dengan cara tradisional dengan menggunakan bekas seperti sinki yang diisi dengan air panas (yang baru mendidih) supaya wap yang dihasilkan banyak. Letakkan muka anda di atas air panas tersebut (jangan sampai tersentuh air panas) dan biarkan wap panasnya menerpa muka anda. Lakukan selama beberapa minit atau hingga uap air sudah menghilang.

Lepas itu bilas dengan air suam. Untuk cara terakhir, oleskan pelembab bebas minyak. Cara ini sangat sederhana dan mungkin kurang maksimal. Akan menjadi maksimum apabila anda melakukannya secara rutin. Dua kali sehari sebaiknya anda lakukan selama seminggu penuh atau hingga 2 minggu. Tentu ini berbeza dengan anda menggunakan teknologi penyejatan wajah pada alat kecantikan yang hasilnya cenderung lebih cepat akan tetapi akan mengeluarkan banyak kos. Anda mahu yang mana?

6. Konsultasi ke Dokter

petua hilangkan jerawat dengan cepat

Berubat ke klinik kecantikan memang sangat ampuh bagi seseorang yang mempunyai tahap jerawat yang sudah parah dan sangat degil. Karena petua menghilangkan jerawat ala dokter kecantikan lebih cepat kerana menggunakan ubat-ubatan medis yang terkini. Bukan hanya itu sahaja, di klinik kecantikan telah menggunakan teknologi modern untuk menghilangkan jerawat. Diantaranya anda boleh mencuba prosedur “mikrodermabrasi”.

Prosedur Mikrodermabrasi tidak hanya digunakan untuk memenghilangkan jerawat di muka, tetapi juga boleh berperan dalam pelbagai jenis kecantikan kulit lainnya. Prosedur ini dilakukan dengan cara mengikis kulit mati pada muka bahagian luar untuk mencerahkan wajah dan kebersihan kulit muka pun menjadi kekal. Pada hakikatnya, pembersihan dengan cara pengikisan kulit mati ini agar kotoran pada muka tidak menyumbat liang kulit.

Penyumbatan liang kulit muka akan menyebabkan sirkulasi pernafasan kulit terganggu serta mengganggu proses pengeluaran kotoran di muka. Apabila terganggu atau tersumbat, maka kotoran tersebut akan mengumpul dan boleh terjadi awal mula keradangan ditambah timbulnya jerawat dan ruam-ruam kemerahan. Tidak semua dibenarkan untuk mengikuti treatment ini kerana harus dengan diagnosis doktor dan ahli kecantikan terlebih dahulu.

Baca Juga: Green Coffee

Demikian ulasan kami tentang cara dan petua hilangkan jerawat dengan cepat dan paling mujarab. Semoga dengan mencuba cara ini muka anda boleh kembali seperti semula dan bebas jerawat. Petua ini boleh jadi tidak menyembuhkan jerawat secara cepat, namun perlu masa dan proses terlebih ini menggunakan cara semula jadi yang sudah pasti aman untuk kulit muka anda. Jika anda melakukannya dengan rutin, anda boleh mendapatkan hasil maksimum tanpa kesan sampingan.