Petua Hilangkan Batuk Bayi Dengan Cepat Tanpa Ubat

Petua Hilangkan Batuk Bayi Dengan Cepat Tanpa Ubat
Friday, 18 January 2019 Kesihatan admin

Petua Hilangkan Batuk Bayi – Buah hati tercinta apabila menghadapi masalah, sudah tentu kita sebagai orang tua akan berasa sangat terganggu. Bukan kerana kanak-kanak akan menyusahkan anda, tapi sebagai orang tua akan pasti berasa resah kerana buah hati tercinta akan sakit. Keceriaan bersuara akan hilang. Selain itu, jika anak anda masih bayi atau anak kecil. Anda pasti akan merasa sangat bimbang, walaupun ketika bayi hanya batuk. Oleh itu, buat masa ini ia akan dihuraikan petua terbaik bagaimana untuk menghilangkan batuk bayi.

petua hilangkan batuk bayi

Bayi akan sering di timpa batuk, selsema dan demam yang memang terdedah. Apabila bayi yang mengalami masalah batuk, jangan terus gunakan ubat doktor. Lakukan cara tradisional terlebih dahulu untuk menghilangkan batuk. Ubat-ubatan doktor mungkin akan membawa kesan sampingan yang tidak baik untuk bayi.

Batuk bayi merupakan gejala awal kedatangan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Anda tidak perlu bimbang. Ini adalah satu keadaan yang biasa berlaku pada bayi yang masih terdedah kesihatannya. Sebaik-baiknya, tidak dengan serta-merta membawanya ke doktor. Masa ini, terdapat cara yang lebih selamat dan mudah. Bagaimana untuk menghilangkan batuk bayi yang berusia di bawah lima tahun boleh dibuat dengan bahan-bahan semulajadi. Bahan-bahan semulajadi ini lebih digalakkan berbanding dengan ubat-ubatan kimia. Langkah pertama yang anda perlu lakukan adalah berhadapan bayi yang sedang sakit dengan tenang. Jangan panik. Dalam panik hanya membuatkan anda tidak boleh berfikir secara logik. Ikut petua hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak tanpa ubat berikut ini.

Petua Hilangkan Batuk Bayi dan Kanak-Kanak

1. Limau nipis dan madu

Herba tradisional untuk menghilangkan batuk bayi umur di atas satu tahun ialah dengan mencampurkan limau nipis dan madu. Herba tradisional ini akan membantu menghilangkan gatal-gatal di tekak. Limau nipis dan madu juga boleh merangsang rembesan air liur keluar yang berguna melegakan batuk bayi. Minum air suam limau nipis dan madu boleh diberikan kepada bayi yang berusia satu tahun. Sangat mudah. Pilih limau nipis yang telah lama, potong dan ambil airnya. Masukkan satu sudu besar air jus limau ke dalam segelas air suam, kemudian tambah satu sudu teh madu. Minum minuman herba tradisional ini sebelum pergi ke katil.

2. Kunyit

Kunyit adalah ramuan ubat herba tradisional yang sangat berguna. Kunyit juga digunakan untuk menghilangkan batuk bayi. Sangat mudah. Bagi bayi yang kecil masih menyusu, campurkan serbuk kunyit sebelum memberikan air susu ibu. Di samping itu, serbuk kunyit juga boleh dicampur ke dalam makanan bayi. Memberi herba kunyit ini dua kali sehari. Manfaat daripada kunyit adalah anti keradangan dan dan memperkukuhkan ketahanan badan bayi.

3. Minyak Tradisional

Minyak tradisional seperti minyak telon, minyak eucalyptus, minyak pudina, atau minyak rosemary boleh digunakan untuk menghilangkan batuk. Untuk minyak tradisional ini, penggunaannya tidak diminum sebagai cara yang telah diterangkan lebih awal. Minyak tradisional ini boleh digunakan dengan cara meletakkannya di dada dan leher. Minyak ini boleh memberi rasa kelegaan dalam pernafasan. Cara ini agak berkesan untuk bayi yang berumur di bawah enam bulan. Ingat, tidak menggunakan petua hilangkan batuk bayi dengan minyak tradisional ini berhampiran dengan mata bayi kerana ia akan membuat dia merasa sakit dan kesukaran bernafas. Cukup di dada dan pangkal leher sahaja.

4. Bawang Putih

Petua hilangkan batuk bayi ini juga amat berkesan untuk melegakan batuk. Caranya adalah dengan menggunakan bawang putih. Petua ini memang berbeza dalam cara yang telah diterangkan di atas. Bawang putih bukan untuk di minum, tetapi semata-mata untuk meletakkan berhampiran dengan katil bayi. Keringkan bawang putih, boleh juga dibakar. Setelah kering dan agak sejuk, masukkan bawang putih ke dalam sebuah beg kain dan masukkan ke dalam pondok rehat bayi. Jangan letakkan katil yang mudah sampai kepada bayi, letakkan ia di bawah kes kusyen atau bantal. Aroma yang kuat akan dapat membantu menghilangkan batuk bayi.

Untuk bayi berumur lima bulan, boleh anda mengusapkan kain beg mengandung bawang putih ini ke dalam dada. Ingat, jangan mengusapkan bawang putih tanpa dibalut dalam kain ke dada. Mula-mula periksa suhu dengan cara memegang tangan bayi. Petua hilangkan batuk bayi ini boleh digunakan sebagai ubat tradisional untuk melegakan batuk.

Cara Menghilangkan Batuk Bayi Usia di Bawah Enam Bulan

Bayi di bawah usia enam bulan tidak dibenarkan makan apa-apa kecuali susu badan secara eksklusif dari ibu. Apabila bayi mengalami masalah kesihatan seperti batuk atau demam, ia boleh tidak diubati oleh ubat-ubatan kimia. Ubat-ubatan kimia malah akan membuat bayi mengalami masalah-masalah lain. Jika aduan itu hanya batuk dan demam, ibu tidak perlu panik. Ini keadaan yang sering berlaku bagi pertumbuhan buah hati anda. Dan berikut ini petua hilangkan batuk bayi usia di bawah enam bulan.

1. Perbaiki kualiti air susu ibu

Seperti yang telah diterangkan di atas, bayi di bawah 6 bulan hanya minum susu badan ibu semata-mata. Oleh itu, ibu perlu meningkatkan kualiti air susunya. Makan makanan berkhasiat supaya bayi mendapat pemakanan bergizi daripada air susu badan. Elakkan makan makanan goreng atau makanan hidangan the yang mencetuskan batuk dan demam. Ibu juga boleh meminumkan limau nipis dan madu. Khasiat limau nipis dan madu akan diserap juga oleh bayi melalui susu ibu.

2. Minyak Tradisional

Minyak tradisional seperti yang diterangkan di atas boleh juga digunakan untuk cara menghilangkan batuk bayi, terutamanya bayi di bawah umur enam bulan.

3. Konsultasikan kepada dokter

Jika bayi anda masih batuk selama lebih daripada tiga hari, anda harus berunding masalah kesihatan bayi anda kepada doktor dengan segera. Doktor akan memberi anda petua menghilangkan batuk bayi yang terbaik untuk bayi anda. Doktor tidak akan memberikan ubat-ubatan bagi bayi yang masih berumur di bawah enam bulan. Jadi, minta nasihat doktor bagaimana untuk menghadapi gangguan batuk bayi. Pastikan tiada masalah lain yang berpunca daripada batuk.

Beberapa petua hilangkan batuk bayi ini boleh digunakan bayi anda ketika mengalami batuk. Menjaga bayi adalah tidak mudah. Sebagai seorang ibu, anda perlu menjaga bayi anda secara rajin. Manakala bayi yang masih berumur di bawah enam bulan, pastikan ibu melihat kualiti susu supaya ketahanan badan bayi kekal berjaga. Penjagaan diet ibu juga boleh dilakukan untuk mengekalkan kualiti susu. Kualiti susu adalah cara terbaik untuk mengelakkan berlakunya pelbagai masalah kesihatan bayi.

Artikel ini ditulis oleh programhamil.id, web sumber referensi kehamilan.