Petua Awet Muda Semula Jadi Tanpa Perubatan

Petua Awet Muda Semula Jadi Tanpa Perubatan
Sunday, 18 November 2018 Kesihatan admin

Petua Awet Muda – Siapa yang tidak mahu awet muda? Sudah tentu, sesetengah daripada kita mahu terus kelihatan muda walaupun umur terus berkembang. Sesungguhnya telah menjadi urusan manusia meningkatnya usia di setiap tahun diliputi perubahan pada bahagian badan di dalam atau di luar. Tetapi ada sesetengah orang yang kelihatan muda walaupun umur tidak lagi muda dan biasanya dikenali sebagai awet muda. Bagaimana petua awet muda yang harus kita lakukan untuk kelihatan lebih muda daripada usia kita yang semakin bertambah?

petua awet muda

Sebenarnya awet muda tidak lah sukar dan praktikal dalam kehidupan seharian kita. Atau boleh dibahas, semuanya tertakluk kepada corak kehidupan seharian kami. Di sini terdapat beberapa petua awet muda semula jadi yang anda boleh cuba tanpa perubatan.

Petua Awet Muda

1. Tidak malas bergerak malas

Petua awet muda yang pertama adalah tidak malas untuk bergerak. Istilah malas gerak kini menjadi satu istilah yang sering disebut oleh banyak remaja. Terdapat ramai orang yang membawa alasan ini bila malas melakukan aktiviti yang berkaitan dengan fizikal. Istilah juga boleh menggambarkan seseorang yang memilih menghabiskan masa untuk terus berehat. Malas bergerak menjadi salah satu faktor yang membuat badan kita tidak prima di usia yang muda.

2. Mandi dengan air sejuk

Mandi dengan air sejuk minimum rutin dua kali dalam satu hari boleh membuat kita awet muda. Mengapa? Kerana berbanding dengan mandian air sejuk, mandi dengan air suam akan membuat kulit lebih cepat kedut-kedut. Selain itu, mandi dengan air sejuk juga boleh meningkatkan metabolisma tubuh dan menjadikan kita lebih sihat dan produktif.

3. Senaman

petua awet muda semula jadi

Peningkatan umur, kita akan menjadi semakin malas untuk melakukan senaman. Untuk pelbagai alasan-alasan seperti terlalu sibuk dengan kerja atau ketiadaan masa kosong menjadikan kita menghilangkan aktiviti-aktiviti tersebut dalam kehidupan seharian. Petua awet muda ini adalah sangat penting. Contohnya di China, dengan purata bagi masyarakat banyak yang sudah tua tetapi masih sihat dan kelihatan muda. Ini kerana mereka sentiasa melakukan senaman pada waktu pagi, sebelum pergi kerja, atau sebelum melakukan kerja rumah.

4. Tidak mudah kecewa dan sedih

Munasabah apabila manusia menghadapi emosi yang tidak stabil dalam kehidupan seharian kerana orang tidak pernah melarikan diri masalah. Baik sedikit masalah mudah, atau bahkan satu masalah besar yang sangat berat. Manusia akan mengalami fasa emosi yang tidak stabil seperti marah atau sedih. Tapi tahu bukan yang cepat marah dan sedih boleh membuat kita terlihat lebih cepat tua secara penampilan atau kesihatan? Laraskan emosi anda menghadapi setiap masalah yang menjejaskan anda. Sebelum anda membuang kemarahan lebih baik cuba mencuci muka terlebih supaya emosi reda.

5. Menjalinkan persahabatan dengan ramai orang

Petua awet muda lain ialah bersahabat dengan ramai orang. Penyelidikan mendedahkan, mereka yang kesepian atau tidak berkawan mempunyai beresiko umur lebih pendek daripada orang-orang yang mempunyai banyak kawan. Berinteraksi dengan ramai orang menjadikan kita menikmati kehidupan yang lebih baik. Dengan kawan-kawan, anda boleh berkongsi cerita tentang setiap kehidupan, pertukaran idea, serta saling membantu antara satu sama lain.

6. Makan diet yang sihat

Di samping untuk mengelakkan dijangkiti dengan pelbagai penyakit, petua awet muda ini juga memberi kesan besar untuk penampilan anda. Orang-orang yang setiap hari makan diet yang sihat akan dapat dilihat lebih mudah dan segar berbanding dengan orang-orang yang setiap hari makan makanan tidak sihat contohnya junk food. Bukan sahaja dengan organ-organ dalaman, tetapi makanan juga mempengaruhi kesihatan kulit. Perluas mengkosumsi sayur-sayuran dan buah-buahan adalah penyelesaian terbaik untuk kelihatan awet muda.

7. Elakkan minuman berwarna

Minum air kosong sebanyak 1.5-2 liter sehari memang digalakkan oleh semua pakar kesihatan. Disebabkan oleh fakta yang mereka lakukan aktiviti rutin ini terlihat lebih muda dan sihat. Sesungguhnya ada sebahagian daripada anda yang berpura-pura mahu awet muda tetapi gemar minum minuman berwarna. Sudah tentu ia kontradiksi, kerana minuman ini mengandungi pewarna berwarna dan bahan kimia lain yang jika dimakan secara kerap ia akan mempengaruhi organ-organ dalaman badan. Di samping itu ia juga purata mengandung lebih banyak gula yang memberikan risiko penyakit kencing manis dan obesiti.

Baca juga : Petua Hilangkan Sakit Gigi Tanpa Ubat

8. Menjauhkan diri daripada rokok dan alkohol

Menjauhkan diri daripada alkohol dan rokok menjadi petua awet muda yang lain. Rokok dan alkohol adalah kedua-duanya mengandung bahan-bahan yang berbahaya bagi badan. Orang yang merokok dan meminum alkohol mempunyai banyak toksin dalam badan walaupun ianya tidak boleh dilihat dengan mata. Toksin ini menjejaskan kesihatan badan dan kulit yang lebih kerap dirasa dalam usia yang tidak lagi muda. Oleh kerana itu, jika anda ingin awet muda, jauhkan diri daripada rokok dan alkohol dari awal.

9 .Pemikiran positif

Ini adalah petua awet muda yang sederhana tetapi mempunyai pengaruh yang besar. Pemikiran positif akan membuat kita lebih menikmati kehidupan dan tidak mudah emosi. Pemikiran positif juga akan memberikan kehidupan yang positif supaya hidup akan merasa merasa baik. Kita sebagai manusia yang sememangnya sentiasa didekati masalah, bila ianya mudah untuk berfikir negatif, masalah ia akan menjadi satu beban dalam kehidupan dan membuatkan kita berasa berat. Ia akan menjadikan kita terdedah kepada pelbagai penyakit.

10. Yakin diri dan bersyukur

awet muda

Setiap manusia secara semula jadi mempunyai kebaikan dan keburukan. Kadang-kadang kekurangan dan perbezaan menjadikan kita tidak percaya dengan pelbagai perkara. Perlu anda tahu bahawa membina keyakinan diri akan membuat kita awet muda kerana kita yakin dengan keupayaan diri kita dan membuat kita bangga. Keyakinan diri juga membawa sifat bersyukur dan menghargai kekurangan juga perbezaan yang kita miliki.

11. Jom Smile!

Senyuman adalah ibadat dan senyuman adalah petua awet muda yang mudah untuk dilakukan. Dengan banyak senyuman kepada kehidupan kita akan menjadi lebih berwarna-warni kerana orang-orang akan sayang kita.

12. Jangan lupa ibadat dan menyerah diri kepada Tuhan

Petua awet muda yang terakhir adalah jangan lupa ibadat dan menyerah diri kepada Tuhan. Segala apa yang berlaku dalam hidup adalah kehendak Tuhan Yang Maha Kuasa supaya kita tidak harus lupa untuk terus ibadat dan menyerah diri kepada Tuhan. Dengan lebih dekat kepada Tuhan, kita akan lebih menghargai kehidupan kita dan menghadapi masalah hidup dengan cara yang terbaik. Ini sudah tentu membuatkan kita awet muda.

Itu adalah petua awet muda semula jadi tanpa perubatan yang tidak yang sukar untuk dilakukan dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian kita. Awet muda memang sangat bergantung pada diri kita sendiri dari dalam diri atau dari luar. Gembira menjadi kunci utama dalam awet muda dan gembira itu mudah apabila ia datang dengan cara bagaimana kita melihat hidup kita sendiri.