Tanda-Tanda Demam Denggi Yang Perlu Anda Tahu

Tanda-Tanda Demam Denggi Yang Perlu Anda Tahu
Thursday, 17 January 2019 Kesihatan admin

Demam denggi adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus Denggi yang disebarkan oleh nyamuk aedes aegypti, yang menggigit mangsa akan mengalami demam disertai dengan sakit sendi. Biasanya nyamuk Denggi aktif pada waktu pagi ke tengahari semalam berbeza dengan nyamuk tetap akan aktif pada waktu malam supaya pesakit akan mengalami beberapa gejala-gejala dan tanda-tanda denggi. Virus ini adalah disebabkan oleh gigitan nyamuk aedes aegypti dengan virus itu merebak ia merebak ke seluruh badan, ada ramai mangsa demam denggi ini juga dijangka telah mencapai satu ratus juta kes-kes di dunia disebabkan oleh virus ini. Sebahagian orang sudah wabak secara tiba-tiba dan menyerang secara ringkas.

demam denggi

Tanda-tanda demam denggi

Simptom dan tanda-tanda demam denggi yang dialami oleh pesakit akan dikenali dalam beberapa fasa. Secara umumnya fasa pertama demam denggi, pesakit akan mengalami demam di mana ia berlaku pada 3 hari hingga 14 hari pertama sehingga suhu badan sampai 41 darjah celsius. Fasa ini akan didahului oleh fasa Inkubator di mana fasa virus memasuki badan pada masa pertama sehingga gejala demam denggi muncul. Ciri-cirinya seperti demam sampai darjah 41, berasa sakit kepala, sakit otot dan sakit sendi dirasai di bahagian tulang. Ada 3 fase simpton dan tanda-tanda demam denggi:

1. Fasa Demam

Seperti yang diterangkan di atas, fasa demam denggi di mula dengan virus denggi tersebar di tubuh. Fasa demam ini boleh dipanggil juga fasa pelana kuda di mana suhu badan pada hari ketiga orang yang kena demam denggi akan sampai 41 darjah. Walau bagaimanapun, gejala ini biasanya diikuti dengan gejala-gejala lain seperti sakit sendi, otot dan sebahagian tulang. Simptom dan tanda-tanda demam denggi sukar untuk ditentukan kerana demam denggi mempunyai simptom yang sama seperti penyakit typhus. Anda boleh mengetahui secara pasti melalui pemeriksaan darah oleh doktor. Jika anda sememangnya mengidap demam denggi, pengendalian permulaan yang anda boleh lakukan adalah dengan memakan febrifuge seperti paracetamol yang disyorkan oleh doktor.

2. Fasa Kritikal

Selepas memasuki fasa demam, pesakit akan masuk pada fasa kritikal, iaitu fasa di mana demam akan turun, tetapi ini bukan berarti bermakna baik untuk pesakit. Ia telah mengalami satu fasa yang kritikal di mana ruam atau tompok-tompok merah di tubuh akan mula muncul dan boleh dilihat, bintik dan ruam hampir menyerupai campak tetapi bintik merah ini tidak akan hilang. Selain daripada kemunculan bintik merah, penghidap juga boleh mengalami pendarahan seperti darah pada hidung dan mulut juga dan ini boleh membawa kepada sebahagian daripada saluran darah yang bocor. Penghidap yang masuk pada fasa ini mesti serta-merta dilakukan tindakan perubatan yang serius.

3. Fase Penyembuhan

Dalam fasa ini, simptom demam denggi sudah mula sembuh iaitu suhu badan akan pendakian lagi seperti pada masa mula menghidap demam denggi. Namun anda jangan risau, selepas melalui fasa kritikal, tubuh akan mengalami fasa penyembuhan. Pesakit juga akan mengalami pendakian platlet dalam darah.

Biasanya pesakit demam denggi akan mengalami lesu dan rasa tidak selesa pada perut seperti loya hingga sukar untuk mencernakan makanan. Loya boleh berkembang lebih teruk dengan memakan febrifuge kerana akan merangsang perut sehingga sukar bagi pesakit untuk mengambil makanan dan minuman. Pada anak kecil boleh juga ditandakan dengan muka menjadi kemerahan disertai dengan cirit-birit. Apabila anak kecil mengalami demam diserta cirit-birit, anda perlu sedar tentang perkara ini sebagai simpton demam denggi.

Demam denggi sering muncul dengan cepat merebak melalui nyamuk aedes aegypti yang boleh berjangkit kerana gigitannya. Transmisi virus denggi boleh berlaku dengan pesat terutamanya di tempat-tempat yang mempunyai iklim yang lembap dan panas. Nyamuk aedes aegypti ini juga mudah untuk dibiakkan ditempat-tempat yang ada air berdiri yang bersih dan selalu ditemui di bandar-bandar besar yang mempunyai jumlah penduduk yang tinggi. Tanda-tanda demam denggi yang timbul memang banyak. Penghidap akan mengalami komplikasi seperti penurunan dalam tekanan darah, kerosakan organ, serta ada pendarahan, bahkan mencapai kemuncaknya dalam kematian. Ketahui penyakit ini dengan memeriksa badan anda oleh doktor di mana anda akan melakukan ujian darah untuk mengetahui jika anda telah dijangkiti oleh demam denggi atau tidak. Untuk mengendalikannya tidak perlu ubat-ubatan tertentu. Ianya hanya boleh dirawat dengan banyak berehat, minum banyak cecair seperti air mineral dan mengambil paracetamol.

tanda-tanda demam denggi

Petua Elakkan Demam Denggi

Anda boleh melakukan perkara-perkara berikut untuk mengelakkan demam denggi:

  1. Menggunakan penghalau nyamuk. Ini untuk membersihkan rumah anda daripada pembiakan nyamuk sekitar rumah, seperti semburan penghalau nyamuk hingga membersihkan tempat berdiri air di mana boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes aegypti.
  2. Mengendalikan dengan menghalang nyamuk membiak. Biasanya pencegahan ini melalui pembersihan tab mandi dan tempat-tempat yang berbentuk kolam air, dengan meletakkan reda untuk membunuh larva nyamuk.
  3. Menutup atau menterbalikkan media seperti puddles, besen mandi, dan tin lama. Ini adalah untuk mengelakkan pembiakan larva nyamuk. Periksa juga semak sekitar rumah anda yang boleh menjadi tempat baka nyamuk.
  4. Menggunakan jaring nyamuk di fentilasi di rumah. Ini untuk mencegah kemasukan nyamuk ke rumah anda. Tetapi ini bukanlah mutlak, memandang nyamuk boleh jumpa untuk masuk semasa anda membuka pintu atau tingkap.
  5. Memasang kelambu di dalam bilik tidur anda. Jarang orang-orang memakai kelambu ketika tidur, tetapi ini adalah petua sihat yang cukup berkesan untuk mengelakkan demam denggi ketika anda sedang tidur di katil.
  6. Menggunakan losyen anti nyamuk ketika tidur. Untuk mengelakkan gigitan nyamuk, anda boleh memakai losyen anti nyamuk yang sudah didapati secara meluas di kedai-kedai sekitar rumah anda.

Sekianlah artikel tentang tanda-tanda demam denggi dan petua elakkan demam denggi yang mesti anda tahu. Memastikan persekitaran bersih adalah langkah pertama untuk mengelakkan demam denggi di rumah anda. Senaman dan menyimpan pola hidup sihat juga disyorkan supaya badan sentiasa berada dalam keadaan sihat untuk melakukan pelbagai aktiviti harian.